Miechunka jadalna (peruwiańska) to egzotyczna roślina, której wartości odżywcze i właściwości zdrowotne docenili już Inkowie, przez których była nazywana „złotą jagodą”. Nic dziwnego – malutki owoc miechunki jest skarbnicą witamin i składników mineralnych, m.in. witaminy A, C, a także tych z grupy B oraz wapnia i fosforu.

pobrany plik

Miechunka zawiera witaminę C (11,10 mg/100 g), która może zapobiec przeziębieniom, wspomaga układ krwionośny (uszczelnia naczynia krwionośne, zmniejsza ryzyko miażdżycy, obniża ciśnienie) oraz wzmacnia stawy i kości. Ponadto kwas askorbinowy neutralizuje wolne rodniki uszkadzające komórki skóry i odpowiadające za proces jej starzenia się.

Miechunka to także skarbnica witaminy A (720 IU/100 g), która również wzmacnia układ odpornościowy i wpływa na prawidłowy stan skóry. Ponadto odgrywa bardzo ważna rolę w procesie prawidłowego widzenia. Witamina A bierze udział w procesie tworzenia rodopsyny – barwnika obecnego w pręcikach siatkówki oka, który daje możliwość widzenia po zmroku i przy słabym oświetleniu.

Owoce miechunki peruwiańskiej są także źródłem witamin z grupy B, które zwiększają odporność na stres, poprawiają sprawność intelektualną, nastrój i stan zdrowia psychicznego.

Niektórzy uważają, że zawarte w owocach miechunki pestki mają łagodne działanie oczyszczające, w związku z tym polecane są w przypadku problemów z trawieniem i zaparciami.