Dobroczynne właściwości miodu odkryli już starożytni Egipcjanie, którzy naczynie z miodem wkładali faraonom do grobowca. Ten słodki nektar od zawsze ceniony był też przez nasze babcie, które słusznie wykorzystywały właściwości miodu w leczeniu różnych chorób. Jakie są zdrowotne właściwości miodu? 

fresh honey with honeycomb, lemons, oranges, cinnamon, vanilla, anise star

Ma właściwości antybakteryjne – niektóre bakterie zwalcza lepiej niż antybiotyki. Ważne jest rozcieńczenie miodu w wodzie, gdyż aktywność antybiotyczna rozcieńczonego miodu jest od 6 do 220 razy wyższa w porównaniu z miodem nierozcieńczonym.

Zawarta w miodzie acetylocholina wzmacnia wydolność mięśnia sercowego. Także obecny w nim potas zbawiennie działa na serce. Miodowe lekarstwa i środki wzmacniające są niezastąpione w okresie zwiększonego wysiłku fizycznego i umysłowego, przy długich, przewlekłych chorobach, stanach wyczerpania, niedoborze związków mineralnych i pierwiastków śladowych.
Polecane są przede wszystkim dzieciom, osobom starszym i z przykrymi objawami przekwitania. Są w stanie szybko wzmocnić siły odpornościowe organizmu, wzmóc apetyt.
W zależności od rodzaju miodu, wykazywane są ich właściwości lecznicze. Np. miód akacjowy charakteryzuje się działaniem osłonowym na żołądek, polecany jest przy zaburzeniach trawienia, skurczach, nadkwaśności. Ponadto usprawnia pracę wątroby, wspomaga jej detoksykację. Zawiera on dużą ilość cukrów prostych, dlatego zalecany jest szczególnie przy zwiększonej aktywności naszego mózgu, zmęczeniu fizycznym, psychicznym, a także przy osłabieniu organizmu. Miód ma właściwości uspokajające, poprawia nastrój w chwilach wyczerpania, a także pomaga zwalczyć bezsenność. Stosuje się go także w leczeniu chorób zapalnych i bakteryjnych nerek oraz układu moczowego. Miód akacjowy można wykorzystywać także w leczeniu chorób skóry. Przeważnie najbardziej pomocny okazuje się przy ropnych zakażeniach. Bardzo dobrze wpływa na gojenie się likwidowanie zakażeń. Miód akacjowy ma niską aktywność antybiotyczną i przeciwbakteryjną, ale jest za to świetnym lekarstwem na ból gardła, kaszel i inne dolegliwości górnych dróg oddechowych. Ma działanie moczopędne i oczyszczające układ moczowy. Spożywany regularnie może wzmocnić odporność.
Miody to nie jedyne skarby wytwarzane przez pracowite pszczoły. Z ula pochodzi mleczko pszczele niegdyś uważane za panaceum na wiele dolegliwości, dziś o sławie mocno przebrzmiałej (podnosi poziom cholesterolu we krwi), a także pyłek kwiatowy, czyli pszczeli chleb. Ten modny produkt bogaty jest w białko, witaminy, sole mineralne i mikroelementy. Pobierany z ula wosk znajduje zastosowanie w ponad 40 gałęziach przemysłu (od kosmetyki, farmaceutyki po wyrób farb). Hitowym produktem z ula jest od wielu lat propolis, bogaty biologicznie pszczeli kit o silnym działaniu antybakteryjnym i regenerującym.