Natka pietruszki jest od wieków ceniona nie tylko jako przyprawa, za swoje właściwości smakowe, ale również jako witaminowa bomba, panaceum na różnego rodzaju dolegliwości. Czemu warto jadać natkę pietruszki ?

natka-pietruszki-kalorie-wartosci-odzywcze-

Warto wprowadzić natkę pietruszki do codziennej diety i jadać ją jak najczęściej to możliwe. Posiada właściwości odkwaszające, jest bowiem bogatym źródłem: prowitaminy A, witamin: C, PP, K, kwasu foliowego, soli mineralnych: wapnia, magnezu, potasu, żelaza, antyoksydantów: luteoliny i apigeniny, chlorofilu.

Najważniejsze właściwości prozdrowotne natki pietruszki to: poprawia i reguluje trawienie, niweluje wzdęcia, zapobiega infekcjom min. układu moczowego; poprawia odporność, ma pozytywny wpływ na wzrok, odświeża oddech, łagodzi kaszel, również astmatyczny, usuwa nadmiar wody z organizmu, ma działanie moczopędne oraz pozytywny wpływ na pracę nerek, wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn, poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci, reguluje ciśnienie, wspomaga pracę wątroby, reguluje cykl menstruacyjny, zapobiega anemii (dzięki kombinacji dużej zawartości witaminy C, kwasu foliowego i żelaza), posiada właściwości antyseptyczne. Ponadto wspomaga oczyszczanie organizmu z substancji rakotwórczych i neutralizowanie kancerogenów zawartych w dymie papierosowym, więc jest polecana palaczom.