Jego smak na początku rozczarowuje – cóż, zwyczajna, lekko posłodzona woda. To naprawdę może być aż takie zdrowe? Jest.

To eliksir zdrowia w czystej, nieskażonej postaci. Zawiera takie składniki jak witamina C, flawonoidy (działające przeciwutleniająco), taniny, a także wapń, fosfor, potas, żelazo, magnez, miedź, witaminy z grupy B oraz garbniki.

sok-z-brzozy-2

Dzięki tym cennym składnikom, sok z brzozy wzmacnia odporność, zapobiegając infekcjom, na które jesteśmy w szczególności narażeni wiosną. Dlatego jest szczególnie polecany jako „suplement” diety dla wszystkich, a zwłaszcza dla dzieci i osób starszych.

Niektóre z badań pokazują, że dzięki zawartości betuliny (niewielka cząsteczka, zwiększająca wrażliwość na insulinę), picie soku z brzozy zapobiega miażdżycy, zawałowi i pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi.

Bzowina poprawia ogólny stan zdrowia, dobrze wpływa na procesy trawienne, łagodzi podrażnienia jelitowe, a nawet wrzody żołądka. Wypłukuje toksyny z przewodu moczowego, zapobiegając chorobom nerek, takim jak kamica nerkowa.