W ostatnim czasie, coraz bardziej popularne są tzw. superfoods, czyli produkty spożywcze, które charakteryzują się wybitnymi wartościami odżywczymi. Jednym z nich są nasiona chia, inaczej nasiona szałwii hiszpańskiej pochodzącej z Ameryki Południowej.
Nasiona chia charakteryzują się dużą zawartością wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, a także błonnika pokarmowego, magnezu, żelaza, wapnia i białka. Wraz z nadejściem mody z innych krajów, stały się niezwykle popularne. Jednak niewiele osób pamięta, że mamy swój rodowy odpowiednik nasion chia, którym jest siemię lniane. Oba produkty charakteryzują się zbliżonymi wartościami odżywczymi, co można zobaczyć w tabeli poniżej.
Nasiona Chia | Siemię lniane | |
Kcal | 486 | 584 |
Białko | 16,5 mg | 18,3 mg |
Wapń | 631 mg | 225 mg |
Żelazo | 7,7 mg | 5,7 mg |
Magnez | 335 mg | 392 mg |
Błonnik | 34,4 g | 27,3 g |
Wartości odżywcze obu produktów są na tyle zbliżone, że nie można mówić o przewadze jednym nad drugim. Jednak nasiona lnu dobrze jest zmielić przed użyciem, co może pomóc podjąć decyzję.
Dołącz do nas!