Przygotowania do Świąt Bożego Narodzenia można uznać za rozpoczęte. Dekoracje świąteczne w sklepach i na ulicach już cieszą oczy. Zgodnie z tradycją, wraz z początkiem grudnia powinno się zacząć przygotowania do tego szczególnego czasu.

piernik

Piernik jest szczególnym deserem, który należy zacząć robić na trzy tygodnie przed Świętami Bożego Narodzenia, żeby ciasto dojrzało. Tajemnica tego wypieku tkwi w przyprawach i specjalnym przygotowaniu. Ten tradycyjny powinien być robiony na bazie złocistego miodu, najlepiej płynnego, który należy podgrzać w rondelku wraz z masłem, cukrem i przyprawami. Przyprawy do piernika pochodzą z Bliskiego Wschodu, a należą do nich gałka muszkatołowa, imbir, goździki, cynamon i wanilia wg uznania. Jednak najłatwiej jest sięgnąć po gotową mieszankę przypraw. Mąka użyta do wypieku powinna być dobrej jakości. Najlepiej typ 800, która nie jest całkowicie pozbawiona błonnika i składników mineralnych. Niektórzy w swojej recepturze uwzględniają również likiery czy inne ciężkie alkohole, takie jak whisky. Wypieczony piernik można przekładać np. marcepanem lub powidłami, a także dowolnie lukrować.

Naukowcy z olsztyńskiego PAN zainteresowali się tym szczególnym ciastem. Użycie mąki gryczanej do wyrobu ciasta pozwoli dostarczyć organizmowi cennych polifenoli. Mają one właściwości przeciwutleniające, pomagają zapobiegać powstawaniu chorób układu krążenia czy nowotworom oraz spowalniają procesy starzenia się. Badacze pracują nad wzbogaceniem mąki w jeszcze większą ilość polifenoli, co będzie miało lepszy wpływ na zdrowie.

Piernik nie jest najzdrowszym ciastem ani przekąską. Jednak wywodzi się z tradycji. Ważne dla nas Święta są dwa razy do roku. Każdy, kto dba o swoją dietę może sobie pozwolić na niewielkie ustępstwa i zjeść prawdziwy piernik, zamiast „sklepowego ciasta”.