Koreczki, sałatki, schab w galarecie, barszczyk… Klasyczne sylwestrowe przekąski. Czas przełamać rutynę! Proponujemy do menu na tę jedyną w roku noc wprowadzić innowację – pyszne i aromatyczne ziemniaczane łódeczki. Przepis i fotografia pochodzą z serwisu jejkuchnia.pl.
Ziemniaczane łódeczki
- 8 dużych ziemniaków
- 2 cebule
- 2 jabłka
- 10 dag pikantnego żółtego sera
- 5 dag masła
- łyżkę posiekanych orzechów
- łyżkę ziół prowansalskich
- mieloną paprykę
- sól
- pieprz
- bułkę tartą
Wykonanie:
Dokładnie umyć ziemniaki i ugotować na półtwardo. Kiedy wystygną, obrać je i odkroić mały plasterek tak, by można było je ustawić. Na wierzchołku każdego ziemniaka zrobić kilka nacięć, nie przecinając ich jednak do końca. Pokroić cebule w talarki, a jabłka w cienkie półplasterki. Włożyć dodatki w nacięcia w ziemniakach. Ułożyć ziemniaki w formie do zapiekania, wcześniej nasmarowanej tłuszczem. Wcześniej ją otłuścić. Posmarować potrawę masłem, oprószyć solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi. Posypać także bułką, orzechami i serem startym na tarce. Piec 20 min w 200 stopniach.
Smacznego!!!
Dołącz do nas!