Koreczki, sałatki, schab w galarecie, barszczyk… Klasyczne sylwestrowe przekąski. Czas przełamać rutynę! Proponujemy do menu na tę jedyną w roku noc wprowadzić innowację – pyszne i aromatyczne ziemniaczane łódeczki. Przepis i fotografia pochodzą z serwisu jejkuchnia.pl.

Ziemniaczane łódeczki

Składniki:ziemniaki

  • 8 dużych ziemniaków
  • 2 cebule
  • 2 jabłka
  • 10 dag pikantnego żółtego sera
  • 5 dag masła
  • łyżkę posiekanych orzechów
  • łyżkę ziół prowansalskich
  • mieloną paprykę
  • sól
  • pieprz
  • bułkę tartą

 

Wykonanie:

Dokładnie umyć ziemniaki i ugotować na półtwardo. Kiedy wystygną, obrać je i odkroić mały plasterek tak, by można było je ustawić. Na wierzchołku każdego ziemniaka zrobić kilka nacięć, nie przecinając ich jednak do końca. Pokroić cebule w talarki, a jabłka w cienkie półplasterki. Włożyć dodatki w nacięcia w ziemniakach. Ułożyć ziemniaki w formie do zapiekania, wcześniej nasmarowanej tłuszczem. Wcześniej ją otłuścić. Posmarować potrawę masłem, oprószyć solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi. Posypać także bułką, orzechami i serem startym na tarce. Piec 20 min w 200 stopniach.

Smacznego!!!