Sezon na szparagi już się zaczął. Poniżej prezentujemy szybki, prosty, ale bardzo wykwintny przepis na szparagi owinięte szynką.

szparagi-z-szynka-i-serem-1_26626_7

 

Składniki:

– pęczek szparagów

– kilka plastrów szynki wiejskiej lub parmeńskiej

– parmezan

– łyżka masła

– sól, pieprz, cukier

 

1. Szparagi gotować pionowo przez 10-15 minut (główkami do góry). Pod koniec gotowania zanurzyć główki. Po ugotowaniu przelać zimną wodą.

2. Nagrzać piekarnik do 200 st. C. Żaroodporną formę wysmarować masłem.

3. Owijać szynką po dwa szparagi i ułożyć w formie.

4. Rozpuścić masło i skropić nim szparagi, posypać parmezanem startym na grubych oczkach.

5. Wstawić do piekarnika na 15- 20 minut.

6. Przed podaniem ponownie posypać parmezanem.