Sekretem udanego dania ze szpinakiem jest to, że szpinak musi być dobrze doprawiony. Bez odpowiednich dodatków, będzie mdły i nijaki. Przygotowując to warzywo w domu nie zapominajcie o czosnku!
Świeży, młody szpinak to bomba witaminowa. Ponieważ gotuje się szybko, nie traci cennych składników odżywczych. Poza tym wyśmienicie smakuje na surowo. Świeży szpinak zawiera:
- przeciwutleniacze
- żelazo
- witaminę A (również luteinę)
- witaminę C
- witaminę E
- witaminę K
- magnez
- mangan
- kwas foliowy
- betainę
- witaminę b2 i b6
- wapń
- potas
- selen
- miedź
- fosfor
- cynk
- niacynę
W 180 g ugotowanego szpinaku jest 6.43 mg żelaza. Dla porównania w hamburgerze wołowym, o wadze 170 g jest 4.42 mg żelaza.
Poniżej przepis na sałatkę ze świeżego szpinaku z truskawkami, orzechami i winegretem
Składniki:
- 100 g świeżego szpinaku
- 100 g świeżych truskawek
- garść orzechów włoskich lub piniowych
- ocet balsamiczny (1 łyżka)
- oliwa z oliwek (2 łyżki)
- miód (1 łyżeczka)
- sól i pieprz
- ewentualnie kozi ser (do pokruszenia na wierzch)
Sposób przygotowania:
Orzechy siekamy, ale zostawiamy też większe kawałki, by uprażyć je na suchej patelni.
Liście szpinaku myjemy i suszymy.
Truskawki kroimy w plasterki.
Szpinak układamy na talerzu, a na wierzchu truskawki.
Polewamy wszystko winegretem i posypujemy orzechami.
Dołącz do nas!