Dieta lekkostrawna to sposób odżywiania osób, mających problemy z układem pokarmowym (wrzody, refluks żołądkowo-przełykowy, zespół jelita drażliwego, zatrucia pokarmowe itp.), chorych pod zabiegach operacyjnych, a także wszystkich, którym zdarzyło się przeholować z ilością jedzenia lub napojów, szczególnie alkoholowych. Taka dieta to wspaniałe rozwiązanie np. po świętach, kiedy to jesteśmy przepełnieni raczej ciężkostrawnym jedzeniem i nasz przewód pokarmowy potrzebuje nieco oddechu. Jak zatem komponować posiłki zgodne z zasadami diety lekkostrawnej – o tym poniżej.

 

Dieta lekkostrawna, w odróżnieniu od odchudzającej czy nawet standardowej zalecanej przez dietetyków, zawiera bardzo niewielką ilość błonnika pokarmowego, w związku z czym rezygnuje się w niej z produktów zbożowych z pełnego przemiału, warzyw surowych i większości owoców.

Zaleca się przetwory zbożowe z jasnej mąki, najlepiej puszyste, np. bułki pszenne, czy chleb tostowy, a także kaszę jęczmienną, drobne makarony, kaszę kuskus i biały ryż.

Rezygnuje się z roślin strączkowych, kapusty, a także warzyw o ostrym smaku i działaniu drażniącym na śluzówkę żołądka, np. papryki. Dozwolone są m.in. pomidory, marchew, buraki, pietruszka, dynia, jednak muszą być one pozbawione skórki i odpowiednio rozdrobnione, dzięki czemu ograniczona zostaje ilość celulozy, która jest ciężkostrawna. Zaleca się też, w miarę możliwości, poddawanie warzyw obróbce termicznej, np. blanszowaniu czy podgotowywaniu.

Tłuszcze należy zdecydowanie ograniczyć. Zabronione są potrawy smażone, a także takie, do których wyrobu używa się tłuszczu utwardzanego (np. słodycze, pieczywo cukiernicze). Nie wolno jednak zupełnie wyeliminować tłuszczu z menu – niewielka ilość oliwy z oliwek, czy oleju rzepakowego niezbędna jest do prawidłowego funkcjonowania chociażby układu nerwowego.

Należy omijać z daleka tłuste mięso wieprzowe, czy ciężkostrawną wołowinę. Wskazany jest chudy drób (filety z piersi), cielęcina, królik, a także chude ryby – wszystko gotowane, duszone lub pieczone w rękawie.

Stosując dietę lekkostrawną, szczególnie po operacjach lub zatruciach, nie wolno też zapominać o płynach: 2 litry dziennie to niezbędne minimum. Najlepiej sprawdzą się herbatki ziołowe i przegotowana woda. Alkohol, mocna kawa i herbata muszą zniknąć z menu, gdyż zaostrzają dolegliwości.