Tarta_z_figami_1

Składniki:

Ciasto:

  • 125 g mąki pszennej razowej
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki miodu

Dodatkowo:

  • 3-4 świeże figi
  • 2 łyżeczki miodu
  • 4 żółtka
  • 500 g sera ricotta lub serka śmietankowego typu Philadelphia
  • ½ łyżeczki esencji waniliowej
  • 2 łyżki miodu

Sposób przygotowania:

Ciasto:

  1. Żółtka łączymy z miodem i jogurtem, dokładnie mieszamy.
  2. Dodajemy do mąki i wyrabiamy gładkie ciasto.
  3. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum pół godziny.

 

Nadzienie:

  1. Żółtka mieszamy z esencją waniliową oraz serkiem lub ricottą.
  2. Nadzienie rozsmarowujemy na cieście (rozprowadzonym uprzednio na okrągłej blaszce) i pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni.
  3. Figi kroimy w plasterki, układamy je na cieście i polewamy miodem.