Składniki:
Ciasto:
- 125 g mąki pszennej razowej
- 2 żółtka
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki miodu
Dodatkowo:
- 3-4 świeże figi
- 2 łyżeczki miodu
- 4 żółtka
- 500 g sera ricotta lub serka śmietankowego typu Philadelphia
- ½ łyżeczki esencji waniliowej
- 2 łyżki miodu
Sposób przygotowania:
Ciasto:
- Żółtka łączymy z miodem i jogurtem, dokładnie mieszamy.
- Dodajemy do mąki i wyrabiamy gładkie ciasto.
- Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum pół godziny.
Nadzienie:
- Żółtka mieszamy z esencją waniliową oraz serkiem lub ricottą.
- Nadzienie rozsmarowujemy na cieście (rozprowadzonym uprzednio na okrągłej blaszce) i pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni.
- Figi kroimy w plasterki, układamy je na cieście i polewamy miodem.
Dołącz do nas!