Za dwa dni ogólnonarodowe pączkowe szaleństwo rozciągnie się, jak kraj długi i szeroki Postanowiliśmy wyjść na przeciw potrzebom osób skrupulatnie liczących kalorie i dbających, aby w ich menu znajdowały się wyłącznie wartościowe produkty i zaprezentować znaleziony na blogu dom-agi.pl przepis na bardziej dietetyczną wersję pączków. W czym tkwi ich sekret? Przede wszystkim w użyciu mąki pełnoziarnistej, małej ilości cukru i zastąpieniu smażenia pieczeniem. Zachęcamy do wypróbowania
- 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 szklanka mąki pszennej tortowej
- 1 całe jajko + 1 żółtko
- 1/2 szklanki letniego mleka 1,5% tłuszczu
- 1 łyżka cukru
- 1 opakowanie drożdży suszonych
- 4 łyżki oleju
- domowej produkcji konfitura na nadzienie
Wykonanie:
Mąkę przesiać, połączyć z cukrem i drożdżami. Dodać jajko i żółtko, wymieszać. Stopniowo dolewać mleka, cały czas mieszając. Ugniatać ciasto, dodać olej i ugniatać dalej jeszcze przez około 8 minut, aż do uzyskania gładkiej jednolitej konsystencji. Ciasto włożyć do miski, przykryć, odstawić na około godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie rozwałkować na grubość 1,5 cm i wycinać krążki szklanką. Zostawić do wyrośnięcia na około 30 minut. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 190 stopni i piec około 10-12 minut. Po upieczeniu wypełnić pączki za pomocą szprycy ulubionym nadzieniem.
Dołącz do nas!