Wakacje się zaczęły, ale pogoda chyba jeszcze o tym nie wie i serwuje nam dziś raczej nieciekawie ponure widoczki za oknem. My jednak na przekór aurze proponujemy wprowadzić kolor i energię do menu i przyrządzić pyszne, zdrowe, dietetyczne i przede wszystkim kolorowe danie wegetariańskie z wykorzystaniem szparagów, które lada moment znikną z półek sklepowych (przepis i fotografia pochodzą ze strony kuchniaplus.pl).

 

Torcik z grillowanej cukinii, bakłażana i białych szparagów

 

odc.4torcikSkładniki:

– 4 plastry cukinii,
– 4 plastry bakłażana,
– 5 szt. białych szparagów,
– 4 plastry marchwi,
– 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek,
– 1 łyżeczka musztardy francuskiej,
– 1 łyżeczka miodu,
– 4-5 szt. zielonych szparagów (same główki),
– 3 pomidorki cherry,
– 1 opakowanie twarożku,
– kilka listków świeżej bazylii i oregano,
– sól, pieprz do smaku.

 

Przygotowanie:

Na patelni grillowej usmażyć wszystkie warzywa, a  następnie doprawić oliwą z oliwek, solą i pieprzem. Serek wymieszać z posiekanymi ziołami, solą i pieprzem.
W miseczce przygotować sos, mieszając oliwę z oliwek, musztardę francuską i miód. Dodać pokrojone w ćwiartki pomidorki oraz połówki szparagów.

Na talerzu układać najpierw białe szparagi, następnie warzywa przekładane serkiem. Całość polać sosem winegret.

 

W jednej porcji tego kolorowego przysmaku znajdziecie 182 kcal.