Na tym blogu piszemy o zdrowym odżywianiu, dietach, wpływie poszczególnych składników na zdrowie oraz zachęcamy do kulinarnych eksperymentów. Dziś pragniemy zwrócić uwagę naszych czytelników na techniczny aspekt zdrowego gotowania, a mianowicie na sprzęt kuchenny, który naszym zdaniem jest niezbędny, aby móc przygotować posiłki bez dodatku tłuszczu i utraty składników odżywczych oraz zapewnić urozmaicenie potraw i możliwość testowania nawet najbardziej śmiałych przepisów.

 

1. Waga kuchenna. Każdy, kto dba o linię powinien zwracać uwagę na ilość tego, co zjada. Poza tym waga pomaga gotować smaczne posiłki w oparciu o przepisy np. z naszego bloga, bez niepożądanych efektów, wynikających ze stosowania proporcji „na oko”.

 

2. Parowar lub garnek piętrowy. Doskonały do przyrządzania warzyw i mięs. Jego zaletami są: krótki czas obróbki potraw, zachowanie niemal pełnej wartości odżywczej oraz brak konieczności dodawania jakiegokolwiek tłuszczu, dzięki czemu posiłki są niezwykle lekkie.

 

3. Mikser. Niezbędny dla przyrządzania koktajli, do których tak często namawiamy, ale jego wykorzystanie nie ogranicza się wyłącznie do tego. Jest bardzo przydatny przy przygotowywaniu masy na omlety, czy naleśniki, ułatwia zrobienie wszelkiego rodzaju past i twarogów. Sugerujemy zakup miksera o kilku trybach miksowania i sporej mocy, tak by nie okazał się bezużyteczny w starciu np. z mrożonymi owocami.

 

4. Grill elektryczny lub patelnia grillowa. Doskonałe urządzenia do przyrządzania mięs, warzyw, ziemniaków, a nawet owoców. Nie wymagają dodatku tłuszczu, więc potrawy będą lekkie.

 

5. Patelnia teflonowa/ceramiczna do naleśników i omletów. O ile mięsa i warzywa możemy grillować, piec w folii lub gotować na parze, o tyle naleśników i omletów nie przygotujemy bez patelni. Zainwestowanie w teflonową lub ceramiczną pozwoli nam uniknąć dodawaniu tłuszczu do smażenia.

 

6. Pojemniki na żywność. Warto mieć zestaw różnych wielkości pojemników, by móc przygotowane dietetyczne potrawy zabrać np. do pracy i nie być skazanym na menu z zakładowego bufetu lub fast food.