Dietetyczny deser z kaszy jaglanej z truskawkami

0d8b8226-2f8f-4929-93db-3ba078cefacf_20100429014031_Truskawki

Składniki:

* 2,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej

* pół szklanki mleka sojowego (lub innego roślinnego)

* sok z cytryny

* łyżka miodu lub syropu z agawy

* około 12-15 truskawek

Sposób przygotowania:

1. Gotujemy 3/4 szklanki suchej kaszy. Jaglaną przelewamy wrzącą wodą, aby pozbyć się goryczki, a następnie gotujemy do miękkości w wodzie.

2. Ugotowaną kaszę odcedzamy i hartujemy zimną wodą.

3. Umieszczamy kaszę w pojemniku blendera. Dodajemy mleko sojowe oraz sok z cytryny i miksujemy na gładką masę.

4. Dodajemy miód.

5. Truskawki płuczemy, usuwamy szypułki. Miksujemy dokładnie, słodzimy odrobiną syropu z agawy.

6. W przezroczystych szklankach układamy na przemian łyżkę kaszy i musu z truskawek.

Zdjęcie: http://prawodogotowaniazpasja.blox.pl