Alergicy mają dosyć ciężkie życie. Muszą zrezygnować z niektórych produktów spożywczych oraz dokładnie wczytywać się w etykiety produktów spożywczych, których jeden z wielu składników może być alergen. Często tych informacji brakuje lub pojawiają się „na wszelki wypadek”. Unia Europejska zatroszczyła się o tą grupę ludzi.

Waiter

Z dniem 13.12.2014, weszły w życie przepisy Unii Europejskiej, które nakładają na restauracje i kawiarnie informowanie klientów o zawartych alergenach w oferowanych produktach. Takie informacje powinny być wyraźnie zaznaczone w menu, na etykiecie lub kelner powinien umieć wymienić skład produktów.

Alergicy uczuleni na orzechy (arachidowe, laskowe, włoskie, makadamii, migdały), mleko, jaja, seler, gluten (z pszenicy, soi, orkiszu, jęczmieniu), soja, łubin, ziarna sezamu, owoce morza (małże, homary, kraby, krewetki, ośmiorniczki) mogą nawet umrzeć po ich spożyciu, dlatego taż ważna jest informacja.

Miejmy nadzieję, że informacje o zawartości alergenów rzeczywiście będą dostępne dla klientów.