O jakiej przyprawie mowa? O curry. A o jakim składniku tej aromatycznej i smacznej przyprawy? O nadającej jej żółty kolor kurkumie.

 

Kurkuma, z łaciny Curcuma domestica syn. longa, czyli po polsku ostryż długi to roślina z rodziny imbirowatych, występująca w klimacie tropikalnym, szczególnie w Indiach i na Półwyspie Malajskim. Charakteryzuje się bulwiastym kłączem, przypominającym nieco korzeń imbiru i to właśnie w tej części rośliny ukryte są zdrowotne właściwości.

 

Generalnie można powiedzieć, że kurkuma to sprzymierzeniec układu pokarmowego. Działa żółciopędnie i żółciotwórczo, rozkurczająco, pobudza pracę miąższu wątroby. Wszystkie te funkcje stymulują pęcherzyk żółciowy, zapobiegając zastojom żółci i tworzeniu się kamieni. Jeśli kamienie źółciowe już się jednak pojawiły, to i tak warto sięgnąć po kurkumę, gdyż odpowiada za zwiększoną produkcję kwasu chenodeoksycholowego, który kamienie rozpuszcza.

 

Ponadto kurkuma stymuluje do efektywniejszej pracy trzustkę, działa przeciwzapalnie, obniża poziom lipidów we krwi oraz chroni wątrobę.

 

Jest też pomocna w chorobie lokomocyjnej, bowiem hamuje odruch wymiotny.

 

Można również stosować ją jako element leczenia niektórych zakażeń bakteryjnych, m.in. takimi drobnoustrojami, jak Mycobacterium tuberculosis, Vibrio cholerae, czy Salmonella typhi. 

 

Na koniec warto zwrócić uwagę na fakt, że kurkuma to bardzo silny przeciwutleniacz, chroniący nas przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, a więc przed nowotworami, procesami starzenia i degeneracji komórek.

 

kurkuma