DSC06321-1024x768

Produkcja klasycznego majonezu opiera się na łączeniu oleju z żółtkiem jaja, dodatkami i przyprawami. Wegański majonez można przygotować na wiele sposobów, jednak najłatwiejszym i najbardziej efektownym jest ten na bazie mleka sojowego i oleju.

 

Jajeczny posmak uzyskamy, dodając odrobinę czarnej soli. Dokładniej nazywa się ona „kala namak” i kupisz ją w sklepach z żywnością orientalną. Dla dodatkowego, dość charakterystycznego smaku „umami” użyj płatków drożdżowych, które kupisz w sklepach ze zdrową żywnością. Jeżeli brakuje ci lekko żółtawego koloru, dodaj szczypty kurkumy.

Składniki (na jeden słoik około 300 ml):

–  ½ szklanki mleka sojowego niesłodzonego
– około ¾ szklanki oleju z pestek winogron, ryżowego bądź rzepakowego
– 1 łyżeczka musztardy
– 1 łyżka octu winnego bądź jabłkowego
– 2‒3 łyżki płatków drożdżowych (opcjonalnie)
– szczypta soli, czarnej soli oraz pieprz

Przygotowanie:

  1. Mleko sojowe, ocet, musztardę i przyprawy wraz z płatkami drożdżowymi umieszczamy w blenderze i miksujemy około 5 minut, aż wszystko dobrze się połączy, a płyn napowietrzni.
  2. Na wysokich obrotach blendera dodajemy olej.
  3. Rzadka masa zacznie gęstnieć i będzie to znak, że można zwolnić obroty, ale nadal dodajemy oleju, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
  4. Masę przekładamy do lodówki i trzymamy w szczelnie zamkniętym słoiku przez kilka dni.