Koper włoski to bardzo aromatyczne i nadające intensywny smak zioło. Prócz jego niekwestionowanych zastosowań kulinarnych, ma również dużo właściwości cennych dla naszego zdrowia. To bogate źródło witaminy C, potasu, manganu, żelaza, kwasu foliowego i błonnika. Zawiera również dużo fitoskładników odżywczych i skoncentrowanych olejków lotnych.

Odświeża oddech

Żucie kilku nasion kopru włoskiego odświeży oddech nawet po wyjątkowo wyrazistym, jeśli chodzi o doznania smakowe posiłku. Przeciwbakteryjne właściwości kopru sprawiają, że usuwa on przyczynę nieświeżego oddechu – bakterie. Dzięki działaniu przeciwzapalnemu wspomaga zdrowie dziąseł. Zaparz herbatkę z nasion kopru, a gdy nieco ostygnie, wypłucz nią usta i gardło. Zapobiegniesz w ten sposób powstawaniu nieprzyjemnego zapachu z ust.

Wspomaga trawienie

Koper włoski uwalnia od problemów trawiennych, takich jak niestrawność, wzdęcia, gazy, zatwardzenia, kolka, zgaga, a nawet zespół jelita drażliwego. Zioło to wspomaga trawienie i zapobiega gromadzeniu się gazów w układzie pokarmowym. Pomaga nawet przywrócić prawidłowe funkcjonowanie zniszczonego na skutek chemioterapii czy radioterapii układu pokarmowego. Żucie łyżeczki nasion kopru włoskiego po każdym posiłku przyspiesza trawienie, uwalnia od bólów żołądka i wzdęć. Jeśli cierpisz na niestrawność, możesz uzupełnić dietę o herbatkę z kopru włoskiego lub dwa razy dziennie pić wodę z dodatkiem 1/2 łyżeczki sproszkowanych nasion kopru.

indeks

Pomaga pozbyć się nadmiaru wody z organizmu

Regularne picie herbatki z kopru włoskiego pomaga wydalić z organizmu nadmiar nagromadzonej w nim wody. Problem z opuchniętymi oczami? Połóż na powiekach kompres nasączony mocną herbatą z kopru włoskiego (lub torebki tej herbaty).  Koper włoski pomaga również pozbyć się z organizmu toksyn i zmniejsza ryzyko chorób układu moczowego. Zioło to wykazuje także działanie napotne.

Wspomaga walkę z otyłością

Koper włoski doskonale wspomaga walkę z otyłością, ponieważ zmniejsza apetyt i daje uczucie sytości. Świeży koper to naturalny „spalacz tłuszczu”. Przyspiesza metabolizm i wspomaga rozbijanie tłuszczów. Ze względu na swoje właściwości moczopędne, zmniejsza również ilość wody nagromadzonej w organizmie, co również przyczynia się do wzrostu masy ciała.  Jak więc włączyć koper do codziennej diety? Jego nasiona upraż na blasze do pieczenia, zmiel i przesiej przez sitko. Pół łyżeczki tak uzyskanego proszku wsyp do szklanki ciepłej wody i pij dwa razy dziennie.

Chroni przed rakiem

Bulwa kopru włoskiego zmniejsza ryzyko zachorowania na raka okrężnicy, ponieważ usuwa z niej rakotwórcze toksyny. Co więcej, zioło to zawiera działający przeciwzapalnie fitoskładnik anetol o właściwościach antyrakowych. Przeprowadzone w 2012 roku badania wykazały, że hamuje on rozwój raka piersi. Działanie przeciwrakowe mają również inne obecne w tej roślinie fitoskładniki, takie jak kwercetyna i limonen.

indeks12

Reguluje cykl miesiączkowy

Wiele czynników, w tym stres i nieodpowiednia dieta, mogą zaburzyć naturalny cykl miesiączkowy. Koper włoski wzmaga i reguluje krwawienie miesiączkowe. Zawiera również fitoestrogeny, które redukują napięcie przedmiesiączkowe, łagodzą objawy menopauzy i zmniejszają obrzęk piersi. Badania dowodzą, że zioło to przynosi też ulgę podczas bolesnych miesiączek. Co więcej, koper włoski często jest stosowany przez matki karmiące, ponieważ ma właściwości mlekopędne. Działa również jak afrodyzjak, zwiększając libido zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn.

Leczy choroby górnych dróg oddechowych

Koper włoski to łagodny środek wykrztuśny. Pomaga zwalczyć infekcje górnych dróg oddechowych, takie jak przeziębienie, kaszel, grypa czy zapalenie zatok. Jeśli na przykład cierpisz na kaszel i ból gardła, możesz 2-3 razy dziennie pić ciepłą herbatkę z kopru. Dodatkowo płucz gardło naparem z kopru. 2 łyżki nasion tej rośliny zalej szklanką wody i doprowadź do wrzenia. Poczekaj, aż połowa wody odparuje. Resztę naparu odcedź, nieco ostudź i używaj do płukania gardła.

Zapobiega chorobom układu krążenia

Koper włoski może zredukować ryzyko zawału serca i udaru mózgu. Jest dobrym źródłem potasu obniżającego ciśnienie krwi i kwasu foliowego, który jest niezbędny do przekształcania potencjalnie niebezpiecznej homocysteiny w jej niezłośliwą formę. Co więcej, surowy korzeń kopru włoskiego jest bogaty w błonnik, który pomaga utrzymać cholesterol na odpowiednim poziomie. Roślina ta zawiera również witaminę C – przeciwutleniacz zapobiegający chorobom serca.

Korzystnie wpływa na oczy

Jedno z badań wykazało, że koper włoski zmniejsza ciśnienie wewnątrzgałkowe i rozszerza naczynia krwionośne oka. Dzięki tym właściwościom może się okazać niezwykle cenny w profilaktyce i leczeniu jaskry. Nasiona tej rośliny zawierają składnik o nazwie trans-anetol, który jest pomocny w zapobieganiu retinopatii – chorobie związanej z utratą wzroku u osób cierpiących na cukrzycę. Codziennie pij herbatkę z kopru włoskiego lub przygotuj napar wrzucając 1/2 łyżeczki nasion kopru do szklanki gorącej wody i gotując całość do czasu, aż połowa wody odparuje. Odcedź płyn, ostudź go i stosuj jako krople do oczu. Przyniosą ulgę podrażnionym i przemęczonym oczom.

pfQktkpTURBXy9lNDhiOGVkYmUzZGViMzJhYTUwM2U5MmY0NjI0NjA5MS5qcGeSlQMAYM0LuM0Gl5MFzQMgzQHC

Poprawia pamięć i funkcjonowanie mózgu

Koper włoski wspomaga pracę mózgu i poprawia zdolności poznawcze. Jego bulwa zawiera dużą ilość potasu zwiększającego przewodnictwo elektryczne w organizmie i przyczyniającego się do prawidłowego funkcjonowania mózgu. Co więcej, sok z kopru włoskiego rozszerza naczynia krwionośne, zwiększając ilość tlenu dostarczanego do mózgu. Ponadto uwalnia od depresji i opóźnia pojawienie się objawów demencji starczej.