Cera nie lubi przetworów mlecznych oraz produktów z wysokim indeksem glikemicznym. Produkty z wysokim IG to węglowodany, które szybko wchłaniamy i trawimy. Ponadto, badanie z Harvard School of Public Health sprzed kilku lat pokazało, że mleko – przez to, że zawiera hormony – również sprzyja powstawaniu trądziku.

Zbawienny wpływ na naszą skórę mają za to  produkty bogate w cynk, witaminy A i E. Źródłem cynku jest dynia, szpinak, produkty pełnoziarniste i owoce morza.  Chrupiąc marchewki dostarczymy organizmowi witaminę A, do tego dołączcie jeszcze ryby, tran i bogate w witaminę E: oliwki, nasiona słonecznika i dyni, kiełki, awokado, migdały oraz suszone morele.

Unikajmy słodyczy, kawy, kakao, bo „to co dziś mamy na talerzu widać jutro na twarzy” :)

140815_slodycze-galaretki-elki