olejKanadyjscy naukowcy przeprowadzili eksperyment, mający na celu sprawdzić wpływ spożywania oleju rzepakowego na poziom glukozy we krwi.

 

W badaniu wzięło udział 141 osób, cierpiących na cukrzycę i przyjmujących na stałe leki na obniżenie poziomu cukru we krwi. Badana grupa składała się wyłącznie z osób nie palących, nie nadużywających alkoholu, nie mających problemów z układem krążenia, pracą wątroby i nie cierpiących na żadne nowotwory. Następnie grupę podzielono na dwie podgrupy: jedna spożywała codziennie 4,5 kromki pełnoziarnistego chleba wzbogaconego w olej rzepakowy oraz produkty o niskim indeksie glikemicznym, druga zaś zjadała 7,5 kromki (ekwiwalent kaloryczny) pełnoziarnistego chleba, jednak bez dodatku oleju i miała się wystrzegać produktów z białej mąki. Badanie trwało 3 miesiące.

 

Jakie uzyskano wyniki? Otóż okazało się, że choć w obu grupach odnotowano spadek poziomu cukru we krwi, to w grupie spożywającej chleb wzbogacony w olej rzepakowy spadek ten był 1,5-krotnie większy. Naszym zdaniem jest to kolejny argument za zastąpieniem oleju słonecznikowego, czy sojowego właśnie rzepakowym.