Wiele się mówi na temat prozdrowotnego działania warzyw. Wpisując się w ten trend, opisujemy dziś działanie brokułów.

1_brokuly

Brokuł, rzadziej nazywany kapustą szparagową należy do roślin kapustnych. Znany był już w starożytnej Grecji, a prawdopodobnie pochodzi z Cypru. jest to warzywo niskokaloryczne (100 g – 35 kcal), które dostarcza głównie witaminy C, kwasu foliowego, potasu, wapnia i witaminy A. Zaleca się ich jedzenia dla zdrowych oczu, ochronie przed cukrzycą, na mocne stawy, dla zachowania sprężystości skóry, czyli na młody wygląd, ale również w ochronie przed chorobami nowotworowymi. Badania wykazały, że osoby regularnie spożywające brokuły, miały najniższe wskaźniki zachorowania na część chorób nowotworowych, w tym raka przełyka, żołądka, jelita grubego, płuc, jamy ustnej czy krtani. Na pewno osoby chorujące lub zagrożone chorobami układu krążenia, czyli nadciśnieniem tętniczym czy zbyt wysokim cholesterolem, na pewno skorzystają i ich prozdrowotnych właściwości.