pokrzywa

Poparzenie pokrzywą wzmacnia odporność.

Włoski pokrzywy zawierają substancje przeciwzapalne i antybiotyczne. Ból, jaki odczuwamy po poparzeniu przez pokrzywę, powoduje dostający się pod skórę kwas mrówkowy, który – w połączeniu z histaminą – może wywoływać stany zapalne. Jednak w szczególnych wypadkach pokrzywy poprawiają stan zdrowia osób cierpiących na choroby reumatyczne stawów, ponieważ powodują rozszerzenie się powierzchniowych naczyń krwionośnych.

Dowiedziono także, że włoski parzące pokrzywy zawierają substancje przeciwzapalne i antybiotyczne, które przyspieszają proces gojenia się ran.

Korzenie oraz liście pokrzywy przyjmowane mogą być także doustnie. Zawierają one superlektynę UDA, która ma silne działanie antywirusowe. Napar z pokrzywy zwiększa też zawartość hemoglobiny oraz czerwonych krwinek we krwi, dlatego pomaga osobom cierpiącym na anemię. ˜

Źródło: http://focus.pl