Czy słyszeliście o „paradoksie francuskim”? Polega on na tym, że Francuzi mimo tłustej i mało zdrowej diety oraz znacznych ilości spożywanego alkoholu żyją długo i cieszą się dobrym zdrowiem. Naukowcy postanowili zgłębić temat i przyjrzeli się bliżej przyzwyczajeniom żywieniowym oraz zdrowotności Francuzów. Okazało się, że istnieje wyraźna korelacja między czerwonym winem, obficie spożywanym przez ten naród a niską zapadalnością na choroby układu krążenia. W dalszych badaniach wykazano, że składnikiem odpowiedzialnym za tak niezwykłe właściwości czerwonego wina jest resweratrol – związek, występujący w tym alkoholu niezwykle szczodrze.

 

Chemicznie resweratrol należy do flawonoidów, a także fitoestrogenów, czyli hormonów roślinnych, działających podobnie do estrogenów ludzkich. W przyrodzie występuje w dwóch konfiguracjach: cis i trans. Forma trans występuje w wielu roślinach (m.in. w winorośli), natomiast cis powstaje na skutek przekształcenia formy trans i po rozpadzie polimerów na skutek fermentacji skórek winogron i działania promieni UV w warunkach wysokiego pH.

 

Dowiedziono naukowo, że resweratrol chroni przed chorobami neurodegeneracyjnymi, hamuje rozwój procesów nowotworowych, działa przeciwutleniająco, przeciwzapalnie, zapobiega angiogenezie i proliferacji komórek. U osób dotkniętych już nowotworem chroni przed powstawaniem przerzutów. Skutecznie zapobiega miażdżycy i obniża stężenie cholesterolu oraz triglicerydów we krwi. Reguluje także gospodarkę węglowodanową i tłuszczową, powinni o nim pomyśleć więc chorzy na cukrzycę i wszyscy odchudzający się.

 

Najwięcej resweratrolu znajduje się w czerwonym winogronie, ale związek ten występuje też w owocach jagodowych, jabłkach, orzechach, ziołach, kakao i skórce pomidorów.