Trawa cytrynowa to doskonała alternatywa dla osób które lubią orzeźwiający aromat cytryny i jednocześnie nie toleruje kwaśnego smaku.

Jeżeli chcemy wykorzystać świeżą trawę cytrynową, należy użyć tylko jej dolną, bulwiastą część łodygi. Może być wykorzystana w całości lub pokrojona w plasterki. Jedna łyżeczka sproszkowanej przyprawy jest równoznaczna z jedną świeżą łodygą. Zalecane jest moczenie suszonych plasterków trawy cytryny na dwie godziny przed użyciem.

z19018033Q,Trawa-cytrynowa

Najbardziej aromatyczna jest świeża trawa cytrynowa, którą przed użyciem należy roztłuc i pociąć w drobne kawałeczki aby uzyskać jak najwięcej aromatu.
W trakcie gotowania trawa oddaje do potrawy swój cytrynowy aromat. Przed podaniem źdźbła należy usunąć bo są włókniste i twarde.

Trawa cytrynowa może być przechowywana od 2 do 3 tygodni w lodówce w papierowej torebce. Łodygi można również mrozić i wykorzystać w przeciągu kilku miesięcy. Trawę cytrynową należy zawsze starannie owijać i przechowywać oddzielnie, ponieważ jej aromatem „przechodzą” szybko inne składniki znajdujące się w lodówce.

Trawa cytrynowa idealnie komponuje się z mleczkiem kokosowym, szczególnie w połączeniu z kurczakiem lub z owocami morza.