Termin żywność ekologiczna określa produkty spożywcze, które zostały wyhodowane zgodnie z zasadami rolnictwa ekologicznego, czyli bez stosowania nawozów sztucznych i pestycydów. Łatwo można je rozpoznać w sklepie, po zawrotnej cenie oraz po umieszczonym na opakowaniu znaku rolnictwa ekologicznego. Producenci i przetwórcy żywności, żeby otrzymać takie logo muszą przejść długą drogę i spełnić wiele warunków. Jednym z kluczowych jest otrzymanie certyfikatu wystawianego przez jednostkę kontrolującą. Poddawane kontroli są nie tyko łąki, pola, pastwiska, wybiegi dla zwierząt, urządzenie czy budynki, ale również księgi rachunkowe, dowody zakupu środków do produkcji, etykiety czy bilans zbiorów. W Polsce jest 11 firm wystawiających certyfikaty, m.in. Agrobiotest, Biocert czy Cobico. Są one przyznawane na rok, co sprawia, że żywność i środowisko jest nieustannie kontrolowane.

rolnictwoekologiczne

Tu pojawiają się pytania. Czy żywność ekologiczna rzeczywiście jest zdrowsza? Czy kupując ją nie płacimy tylko i wyłącznie urzędnikom, którzy produkują kolejne dokumenty, a producentom wyższej marży za normalny produkt? Z odpowiedziami na te pytania przychodzą naukowcy. Może nie sprawdzają dokładnie środowiska w którym żywność jest wytwarzana, ale szczegółowo badają jej jakość i skład. Jeszcze 3 lata temu przeprowadzone badania nie wykazały znaczących różnic pomiędzy żywnością ekologiczną a tradycyjną. Jednak publikacja z ubiegłego roku wykazała duża poprawę jakości produktów ekologicznych. Zawierają one dużo więcej cennych dla zdrowia składników odżywczych takich jak witamina C, karotenoidy czy związki polifenolowe, a znacząco mniej toksycznego kadmu, pestycydów oraz azotynów i azotanów. Są też publikacje, które pokazują, że konsumenci żywności ekologicznej lepiej oceniają swoje zdrowie, chociaż często idzie to w parze z dobrze skomponowaną dietą i znaczną aktywnością fizyczną. Doniesienia na temat braku różnic w jakości żywności tradycyjnej i konwencjonalnej, są często sponsorowane przez producentów dodatków do żywności czy nawozów. Stanowią duże lobby, które nie pozwolą sobie łatwo zabrać klientów. Warto jest sięgać po żywność ekologiczną, chociaż niesie to ze sobą duże koszta.