Wiadomo, że jabłka są zdrowe i powinno się je jeść, nie tylko ze względu na obecne embargo. Te soczyste owoce są źródłem błonnika pokarmowego, który reguluje pracę przewodu pokarmowego, fruktozy uzupełniającej zapasy energetyczne, a także większości witamin oraz składników mineralnych. Najlepiej jest jeść surowe, świeże jabłka, a w dodatku nie obrane (w skórce znajduje się cenny błonnik pokarmowy), bo właśnie takie mają najwyższe wartości odżywcze. Tu pojawia się pytanie – czy można ten smak zachować na zbliżającą się zimę? Oczywiście!

czipsy jabłkowe

Jabłka można zachować w formie zdrowych chipsów! Nie należy obierać owoców, ale umyć i pokroić na cienkie plasterki. Dla wzbogacenia smaku warto je przyprawić mieszanką cynamonu, wanilii, gałki muszkatołowej oraz soku z cytryny. Tak przygotowane jabłkowe plastry należy piec w rozgrzanym piekarniku do 120 stopni przez 40 – 60 minut (im cieńsze plastry, tym krócej. Po ostudzeniu powinno się je szczelnie zapakować i chronić przed wilgocią. Tak przygotowane jabłkowe czipsy wspaniale będą się komponowały z rozgrzewającą zimową herbatą.