Zanim żywność trafi na nasze stoły narażona jest na działanie różnych czynników: fizycznych, chemicznych czy biologicznych. Do zanieczyszczeń żywności może dojść na różnych etapach: wytworzeniu, pakowaniu, transporcie czy przygotowaniu do spożycia. Poniżej przedstawimy przykładowe czynniki mające wpływ na masę ciała, poprzez zaburzenie pracy układu hormonalnego czy upośledzenie metabolizmu.

What is In your food and what are the nutritional additive ingredients in our meals and fruits and vegetables with a cut tomato and a question mark inside showing confusion about what we eat.

1. Bisfenol A- BPA

W ostatnich latach znacznie wzrosła świadomość zagrożenia, jakie niesie ten syntetyczny związek stosowany przede wszystkim do produkcji opakowań na żywność oraz napojów. Jak dowodzą przeprowadzone przez amerykańskich uczonych badania, na skutek spożywania BPA masa naszego ciała może zwiększyć się o ponad 0,2 kg rocznie. Co więcej, BPA może zakłócać funkcjonowanie trzustki i powodować odporność na insulinę, co także sprzyja powstaniu otyłości. Warto zatem dokładnie przyjrzeć się opakowaniom produktów, po które sięgamy, i unikać tych, na których znajdziemy oznaczenie tego związku. Najczęściej jest to cyfra 7 w trójkącie lub symbol „05PP”.

2. Pestycydy

Ogromnym zagrożeniem dla naszej gospodarki hormonalnej są pestycydy, czyli chemiczne środki używane do zwalczania organizmów szkodliwych dla rozwoju roślin. Do przyrostu masy ciała może przyczyniać się przede wszystkim związek o nazwie triflumizol stosowany do ochrony sadów przed  chorobami. Wyjściem jest częstsze sięganie po żywność ekologiczną, która, choć nieco droższa, jest o wiele bezpieczniejsza dla naszego organizmu.

3. Antybiotyki i hormony

Substancje tego typu są podawane zwierzętom hodowlanym w celach leczniczych, choć zdarza się, że są traktowane jako środki mające wspomóc szybszy przyrost ich wagi. Poważny problem zaczyna się, kiedy ich mięso trafi na rynek zbyt wcześnie, tzn. zanim związki te zostaną całkowicie usunięte z ich organizmu. Toksyny zaczynają wówczas zagrażać człowiekowi, narażając go na skutkujące przyrostem masy ciała zaburzenia funkcjonowania układu pokarmowego, uczulenia, odporność na antybiotykoterapię, a nawet choroby nowotworowe.