Rooibos – w dokładnym tłumaczeniu „czerwony krzew” jest rośliną pochodzącą z Afryki Południowej. Herbata ta nie zawiera żadnych środków konserwujących i barwników, dlatego ma doskonały, naturalny smak, jest słodka, aromatyczna i łagodna (nawet przy dłuższym parzeniu).

rooibos-filizanka

1. Szczególną zaletą tego czerwonawego łagodnie korzennego napoju jest to, że nie zawiera on ani kofeiny, ani garbnika, dlatego nadaje się nawet dla dzieci. Dodatkowo dzięki zawartości wapnia i fluoru wzmacnia kości i zęby.

2. Pomaga przy dolegliwościach żołądkowych,działając rozkurczająco i łagodząc bóle, ponadto dzięki zawartych w niej kwasach fenolowych chroni błonę śluzową żołądka i jelit. Zalecana jest w kolce niemowlęcej i zespole jelita drażliwego.

3. Kolejnym plusem tej herbaty jest wysoka zawartość witaminy C, wielu substancji mineralnych i mikroelementów takich jak żelazo, cynk, miedź, mangan, wapń, potas, fluor, magnez, sód.

4.  Rooibos pomaga kontrolować poziom cukru we krwi, poprawiając wrażliwość komórek na insulinę i pobudzając przyswajanie glukozy przez komórki mięśniowe.

5. Napar zawiera kwercetynę, która hamuje uwalnianie histaminy odpowiedzialnej za objawy alergii (katar sienny, pokrzywkę). Po czerwony napar powinni sięgać alergicy uczuleni na kurz, roztocza lub żywność.