Uważana przez Azteków za roślinę świętą, kaktus opuncja figowa również dziś jest cenionym gatunkiem roślinnym, wykorzystywanym w fitoterapii.
Jadalne owoce opuncji zawierają ważne składniki odżywcze:
- błonnik – obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów, stabilizuje stężenie glukozy we krwi, pomaga w walce z otyłością
- wapń – zapewnia odpowiednią krzepliwość krwi, ułatwia gojenie ran, zmusza mięśnie do kurczenia się i rozkurczani,
- fosfor – jest budulcem kości i zębów, spala cukry dla uzyskania energii, odgrywa ważną rolę w regularnej pracy serca, łagodzi bóle w zapaleniu stawów,
- witaminę C – łagodzi objawy przeziębienia, wpływa na wzrost tkanek, obniża cholesterol, polepsza sprawność fizyczną, chroni przed skutkami stresu.
Obecnie jest składnikiem preparatów wspomagających odchudzanie, natomiast w przekazach ludowych funkcjonuje jako roślina przeznaczona do okładów na skórę. W gastronomii owoce opuncji można jeść surowo, duszone lub w przetworach. Ponadto sporządza się z niej soki i herbaty. Same owoce opuncji figowej niekiedy stanowią słodki dodatek do potraw. Opuncja figowa jest również niejako wykorzystywana w pozyskiwaniu barwników przemysłowych. To właśnie z pasożytujących na niej organizmów, otrzymuje się barwnik karminowy. Ponadto, opuncję figową stosuje się w produkcji klejów, oraz preparatów kosmetycznych (kremy ujędrniające i nawilżające).
Sałatka z owocem opuncji
- 1 ananas
- 4 banany
- 4 owoce opuncji
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki cytryny
- 100 ml brandy
- pół garści świeżej mięty
Umyj i obierz owoce, następnie pokrój ananasa, opuncję i banany w kosteczkę. Wrzuć je do miski i delikatnie wymieszaj. Do szklanki wlej 100ml brandy, dodaj 2 łyżeczki soku z cytryny i 2 łyżeczki miodu i dokładnie wymieszaj. Polej owoce przygotowanym sosem i posyp świeżą miętą. Na koniec wstaw całość do lodówki na około godzinę.
Dołącz do nas!