Uważana przez Azteków za roślinę świętą, kaktus opuncja figowa również dziś jest cenionym gatunkiem roślinnym, wykorzystywanym w fitoterapii.

opuncja na bloga

Jadalne owoce opuncji zawierają ważne składniki odżywcze:

  • błonnik –  obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów, stabilizuje stężenie glukozy we krwi, pomaga w walce z otyłością
  • wapń –  zapewnia odpowiednią krzepliwość krwi, ułatwia gojenie ran, zmusza mięśnie do kurczenia się i rozkurczani,
  • fosfor –  jest budulcem kości i zębów,  spala cukry dla uzyskania energii, odgrywa ważną rolę w regularnej pracy serca, łagodzi bóle w zapaleniu stawów,
  • witaminę C – łagodzi objawy przeziębienia, wpływa na wzrost tkanek, obniża cholesterol, polepsza sprawność fizyczną,  chroni przed skutkami stresu.

Obecnie jest składnikiem preparatów wspomagających odchudzanie, natomiast w przekazach ludowych funkcjonuje jako roślina przeznaczona do okładów na skórę. W gastronomii owoce opuncji można jeść surowo, duszone lub w przetworach. Ponadto sporządza się z niej soki i herbaty. Same owoce opuncji figowej niekiedy stanowią słodki dodatek do potraw. Opuncja figowa jest również niejako wykorzystywana w pozyskiwaniu barwników przemysłowych. To właśnie z pasożytujących na niej organizmów, otrzymuje się barwnik karminowy. Ponadto, opuncję figową stosuje się w produkcji klejów, oraz preparatów kosmetycznych (kremy ujędrniające i nawilżające).

Sałatka z owocem opuncji

  • 1 ananas
  • 4 banany
  • 4 owoce opuncji
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki cytryny
  • 100 ml brandy
  • pół garści świeżej mięty

Umyj i obierz owoce, następnie pokrój ananasa, opuncję i banany w kosteczkę. Wrzuć je do miski i delikatnie wymieszaj. Do szklanki wlej 100ml brandy, dodaj 2 łyżeczki soku z cytryny i 2 łyżeczki miodu i dokładnie wymieszaj. Polej owoce przygotowanym sosem i posyp  świeżą miętą. Na koniec wstaw całość do lodówki na około godzinę.