O tym, że poprawia humor, wiemy wszyscy. Okazuje się jednak, że gorzka czekolada ma znacznie szersze spektrum korzystnego oddziaływania na organizm.

 

W zależności od gatunku czekolada gorzka może mieć od 70 nawet do 99% zawartości ziarna kakaowego. I choć do tej składającej się niemal z samego kakao trzeba się przyzwyczaić (jest raczej cierpka w smaku i naprawdę gorzka), to warto, bo właśnie ona jest w stanie najwięcej dobrego przynieść naszym organizmom.

 

Dlaczego zatem warto pozwolić sobie od czasu do czasu na odrobinę tej gorzkiej przyjemności?

1. Korzystnie wpływa na pracę mózgu, w tym na koncentrację, pamięć, czas reakcji i zdolność rozwiązywania problemów. Z tego powodu nie poleca się podawania jej w zbyt dużych ilościach małym dzieciom – może to u nich powodować problemy z zaśnięciem oraz nadmierne pobudzenie.

2. Jest skoncentrowanym źródłem energii, gdyż spośród wszystkich czekolad zawiera najwięcej węglowodanów, żelaza, magnezu i potasu. Przy tym praktycznie nie występuje w niej cukier.

3. Jako niezwykle obfite źródło flawonoidów przeciwdziała miażdżycy i zakrzepom, hamuje procesy utleniania cholesterolu LDL, chroniąc nas tym samym nie tylko przed chorobami układu krążenia, ale też przed nowotworami, a także pomaga zwalczać infekcje i stany zapalne oraz reguluje napięcie mięśni i naczyń krwionośnych.

4. Dzięki obecności polifenoli ma też pozytywny wpływ na serce, gdyż obniża ciśnienie krwi i zapobiega zawałom.

5. Ma działanie moczopędne (odpowiada za to teobromina), więc pobudza nerki do pracy i oczyszcza je ze złogów, bakterii i innych substancji, mogących powodować infekcje tego narządu i całego układu moczowego.

6. Łagodzi kaszel (znów teobromina), nie powodując przy tym senności (w przeciwieństwie do kodeiny).

 

Skoro już wiemy, jak dużo korzyści może przynieść spożywanie gorzkiej czekolady, warto zwrócić uwagę na jakość, bowiem producenci nie zawsze postępują uczciwie i bywa, że deklarowana na opakowaniu zawartość kakao niestety w produkcie nie występuje. Prawdziwa gorzka czekolada ma błyszczącą, jedwabistą powierzchnię i delikatny zapach czekolady, a nie kawy. Podczas dzielenia na kawałki słychać charakterystyczny trzask, a powierzchnia w miejscu przełamania jest gładka. Po włożeniu do ust powinna się dosłownie rozpływać, a cierpki smak z lekką nutą słodyczy utrzymywać długo po zakończeniu konsumpcji.

 

I jeszcze jedna uwaga na koniec. Pamiętajmy, że czekolada to nie lekarstwo i że jej wartość energetyczna jest pokaźna, w związku z czym nie należy przesadzać z jej nadmiarem, bo może to zaskutkować problemami z utrzymaniem w normie masy ciała. Istnieją również opinie, że od czekolady można się uzależnić, więc jedzmy ją na zdrowie, ale z umiarem :)

 

czekolada