Bób to nazwa zwyczajowa rośliny, prawidłowa, czyli botaniczna nazwa to wyka.
Bób może być jedzony zarówno na surowo, jak i po ugotowaniu.
W skórce bobu znajduje się najwięcej witamin.
Bób, tak samo jak inne rośliny strączkowe, zawiera sporą ilość białka, dlatego wskazany jest przy diecie bezmięsnej. Polecany jest również dla osób z wysokim cholesterolem. Rozpuszczalny błonnik zawarty w bobie sprzyja redukcji poziomu cholesterolu we krwi, więc tym samym reguluje ciśnienie.
Bób to także bardzo bogate źródło kwasu foliowego ważnego nie tylko dla kobiet w ciąży.
Składniki:
– kilka płatów tortilli
– pół kg bobu
– 2 dojrzałe awokado
– 1 czerwona papryka
– 1 limonka
– pęczek kolendry
– sól
Sposób przygotowania:
- Bób gotujemy w osolonej wodzie.
- Obieramy potem go ze skórki, a w misce przy pomocy widelca rozgniatamy awokado. Dodajemy bób. Doprawiamy solą i sokiem z limonki, i mieszamy.
- Limonka sprawi, że awokado się nie utleni i zachowa swój piękny zielony kolor. Paprykę kroimy w cienkie paski i podsmażamy na patelni grillowej lub na grillu.
- Na każdą tortillę kładziemy 2-3 łyżki nadzienia. Zawijamy i przystrajamy listkami kolendry.
Dołącz do nas!