Wszyscy wiemy, że nic nie poprawia smaku zupy, czy sosu tak dobrze, jak bulion ugotowany na mięsku i/lub warzywach, doprawiony naturalnymi przyprawami. Niestety zazwyczaj nie mamy czasu na gotowanie obiadu całymi godzinami, więc chcąc oszczędzić czas sięgamy po dostępne w sklepach kostki rosołowe, które szybko i skutecznie wzbogacają smak potrawy. Problem w tym, że większość dostępnych na rynku specyfików tego typu obfituje we wzmacniacze smaku i aromatu (m.in. glutaminian sodu), sól, cukier rafinowany i barwniki, które to składniki nie mają zbyt dobrego wpływu na nasze zdrowie. Jest jednak sposób, aby uniknąć stosowania tych produktów i jednocześnie zaoszczędzić czas. Jak to zrobić? Samodzielnie przygotować kostkę bulionową. Oczywiście wykonanie tego wymaga nieco czasu, ale otrzymujemy wiele porcji, które przechowywane w stanie zamrożonym mogą nam służyć przez długi okres czasu (przykładowe zdjęcie poniżej obok przepisu).

 

Kostka rosołowa domowej produkcji

 

kostki

Składniki:

– włoszczyzna

– 2-3 ząbki czosnku

– cebula

– natka pietruszki

– łyżka oliwy

– sól morska do smaku

– przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, ewentualnie kurkuma i pieprz cayenne (dla amatorów ostrych smaków).

 

Przygotowanie:

Cebulę, pora i ząbki czosnku posiekać i podsmażyć na oliwie. Dodać pozostałe pokrojone warzywa i zalać wodą w takiej ilości, aby wszystko przykryła. Dodać natkę pietruszki i przyprawy i gotować na małym ogniu przez około 2 godziny. Następnie wyjąć liście laurowe, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego, zawartość garnka ostudzić i zmiksować blenderem na jednolitą masę. Przygotować silikonowe foremki do lodu i upakować w nich zmiksowaną masę. Włożyć do zamrażarki na około dobę. Gdy mikstura zamrozi się całkowicie, wyjąć kostki z foremek i zapakować każdą osobno w papier śniadaniowy. Tak przygotowane kostki rosołowe przechowywać w zamrażarce w plastikowym pudełku z pokrywką.