Potoczna nazwa „jagoda” oznacza borówkę czarną, roślinę wieloletnią z rodziny wrzosowatych, rozpowszechnioną z Europie, Azji i Ameryce Południowej na terenach o klimacie umiarkowanym i arktycznym. Rośnie ona w postaci krzewinek o wysokości od 15 do 60 cm. Gałązki są zielone, kanciaste, gęsto rozgałęzione, liście z zewnątrz połyskujące, a od spodu jaśniejsze, zaostrzone na szczycie, osadzone na krótkich ogonkach. Owoce mają formę czarnych jagód z niebieskawym, woskowatym nalotem.
Kulinarnie jagody mają bardzo wiele zastosowań. Sok wykorzystywany jest do barwienia win (tzw. kupażowanie). Z owoców robi się dżemy, konfitury, farsze do pierogów lub naleśników, a także używa się ich w całości jako dodatku do wszelkiego rodzaju deserów, w tym ciast, lodów, czy gofrów.
O tym, że jagody są pyszne wiedzą wszyscy i chętnie po nie sięgają w sezonie, a także poza nim, gdyż owoce te doskonale znoszą mrożenie i przechowywanie w tym stanie. Nie wszyscy jednak mają świadomość, że te czarne maleństwa kryją w sobie wiele właściwości zdrowotnych. Dlaczego zatem warto jeść jagody?
1. Zapobiegają wahaniom poziomu glukozy we krwi.
2. Za sprawą obecności pektyn regulują pracę jelit, dzięki czemu pomagają radzić sobie z zaparciami.
3. Z drugiej strony są również bogate w garbniki, więc hamują biegunki, działając ściągająco i jednocześnie przeciwbakteryjnie.
4. Zapobiegają rozwojowi i zwalczają pasożyty, mogące pojawić się w przewodzie pokarmowym.
5. Mają korzystny wpływ na ograniczanie zakażeń bakteryjnych jamy ustnej i układu moczowego. Przeciwdziałają powstawaniu próchnicy zębów.
6. Działają przeciwzapalne.
7. Zapobiegają powstawaniu żylaków i hemoroidów.
8. Powodują dotlenienie komórek mózgowych, dzięki czemu ograniczają występowanie takich dolegliwości, jak szumy w uszach, czy zawroty głowy.
9. Zmniejszają lepkość krwi i poprawiają jej przepływ, zapobiegając tym samym zatorom tętnic.
10. Przeciwdziałają udarowi mózgu.
11. Obniżają ciśnienie krwi.
12. Opóźniają procesy starzenia się komórek.
Jak widać, samo zdrowie. A skoro sezon na jagody w pełni, zachęcamy do ich spożywania. Tych, których ograniczają finanse (jagody są niestety dość drogie) namawiamy na wyprawę do lasu i samodzielne zbieranie tych owoców – dodatkowa korzyść w formie ruchu na świeżym powietrzu gwarantowana
Dołącz do nas!