PAD THAI
Dlaczego warto zrobić pad thai w domu? Po pierwsze – bo jest pyszny! Poza tym bardzo szybko się go przygotowuje i można do woli eksperymentować z dodatkami. Sprawdzi się również w wersji mięsnej z wieprzowiną, wegetariańskiej z jajkiem i wegańskiej z warzywami.
Składniki
– 1 opakowanie makaronu ryżowego
– 2 garście fasolki szparagowej
– 2 szalotki
– garść kiełków
– 2 ząbki czosnku
– 4 łyżki sosu rybnego
– 3 łyżki cukru trzcinowego
– 5 łyżek pasty z tamaryndowca
– 3 łyżki sosu sojowego
– garść orzeszków ziemnych (niesolonych)
– 2-3 łyżki oleju ryżowego do smażenia
– pół pęczka kolendry
– wok lub głęboka patelnia
Sposób przygotowania:
- Orzeszki podprażamy na patelni.
- Szalotkę, czosnek, dymkę i kolendrę drobno siekamy.
- W dużym garnku gotujemy wodę i wrzucamy do niego fasolkę. Później dodajemy jeszcze do garnka makaron i gotujemy, aż do miękkości.
- Do rozgrzanego woka wrzucamy cebulkę i czosnek, smażymy, aż szalotka się zeszkli. Następnie wlewamy sos rybny, sos sojowy, pastę z tamaryndowca, fasolkę oraz makaron i całość mieszamy.
- Na koniec dodajemy orzeszki, kolendrę, kiełki i delikatnie mieszamy.
Smacznego!
Dołącz do nas!