green-beans

Pomaga w odchudzaniu, zwalcza wolne rodniki i obniża poziom cukru.

Czym dokładnie jest zielona kawa?

To niepalone ziarna kawy Robusta. Mają więcej nielotnych związków i zawierają kwas chlorogenowy – związek pomocny w odchudzaniu.

Skuteczność zielonej kawy została potwierdzona naukowo. Decydujący wpływ na utratę wagi, ma kwas chlorogenowy który znajduje się w niepalonych ziarenkach kawy. Zmniejsza on absorbcję glukozy o 7% – ze wszystkiego co zjemy.

Naukowcy zaznaczają jednak, że aby kawa zadziałała, dieta musi być nisko tłuszczowa – należy ograniczyć spożywanie tłuszczy do minimum.

Jak przygotować napój z zielonej kawy?

Ziarna kawy rozgniatamy w moździerzu.

Dwie czubate łyżeczki kawy zalewamy wrzątkiem i parzymy ok. 10 minut.

Dziennie najlepiej spożywać dwie filiżanki i wypijać je pół godziny przed posiłkiem. Kawę można doprawiać w dowolny sposób – dosładzając (wybierz ksylitol lub stewię), posypując cynamonem, kardamonem lub dolewając mleko.

Należy pamiętać, że zielona kawa ma specyficzny smak – smakuje gorzko-ziołowo, można więc ją na dobrą sprawę wymieszać z kawą tradycyjną – dwie części kawy czarnej na jedną część kawy zielonej.