Tak nazywana jest komosa ryżowa, znana również pod nazwami quinoa i ryż peruwiański. Jest to roślina jednoroczna, która przywędrowała do Europy z Ameryki Południowej, gdzie uprawiana jest od 3-4 tysięcy lat. Jej owoce składają się w 50% ze skrobi, 14% z białka i 6% z tłuszczów, w większości wielonienasyconych. Pozostałą część stanowią błonnik, witaminy i minerały oraz inne substancje. Można ją spożywać w formie ziaren lub przygotowanej z nich mąki, a także w postaci młodych liści, zastępujących zielone warzywa.

komosa

Komosa ryżowa to prawdziwa skarbnica witamin i składników mineralnych. Występują w niej żelazo, magnez, miedź, cynk, potas, mangan, wit. E, z grupy B i kwas foliowy. Bogata jest również w antyoksydanty. Dzięki wymienionym składnikom jest idealnym pożywieniem dla osób z niedokrwistością, zestresowanych, dbających o ładną cerę, włosy i paznokcie oraz pragnących chronić się przed procesami starzenia i nowotworami. W swoim białku quinoa posiada pełen zestaw aminokwasów, jest więc świetnym rozwiązaniem dla wegan, a także powinna pojawiać się w menu kobiet w ciąży i małych dzieci. Jako produkt bezglutenowy może być wpisywana do jadłospisów osób cierpiących na celiakię, a dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu (= 35) mogą ją spożywać osoby dbające o szczupłą sylwetkę i odpowiedni poziom cukru we krwi oraz będące na dietach odchudzających. Z kolei wysoka zawartość błonnika czyni z komosy ryżowej naszego sprzymierzeńca w zapobieganiu chorobom jelit, a także sprawia, że posiłki, w których występuje, są bardzo sycące.

 

Po przeczytaniu podanych wyżej właściwości komosy chyba nikogo nie dziwi, że zalicza się ją do grupy tzw. światowych super foods.

 

Jak można wykorzystywać quinoę w kuchni? Z powodzeniem zastąpi ona dodatki do drugich dań, takie jak kasza, makarony, czy ziemniaki. Może być składnikiem zup i tzw. dań jednogarnkowych. Jeśli przygotuje się z niej mąkę, może ona posłużyć do wypieków, naleśników, placków, a także zagęszczania np. sosów. Z kolei prażone ziarna to doskonały dodatek do deserów, musli, czy jogurtów. Jak widać możliwości wprowadzenia komosy do menu jest bardzo wiele :)

 

Na koniec kilka przydatnych informacji:

1. Gdzie kupić? Najłatwiej w sklepach ze zdrową żywnością, ale pojawia się też w supermarketach.

2. Jak przechowywać? W zamkniętym pojemniku, w chłodnym miejscu.

3. Jak przyrządzać? Przed gotowaniem przepłukać zimną wodą, a następnie gotować w proporcji 1:2 (quinoa:woda) przez około 15 minut. Jeśli przed gotowaniem uprażymy ją na patelni, będzie miała orzechowy posmak.