Składniki:

  • 4 pory (biała i jasnozielona część)
  • 4 średniej wielkości ziemniaki
  • opakowanie wędzonego łososia w plastrach (100 g)
  • świeżo mielona gałka muszkatołowa
  • 2 duże łyżki masła
  • kilka ździebeł szczypiorku
  • 2 kostki warzywne do smaku
  • opcjonalnie: 4 łyżki gęstej śmietany

zupa-z-pora-z-łosiem2

Pory dokładnie umyć, usunąć korzonki i ciemnozielone liście. Pokroić w półtalarki. Ziemniaki pokroić w plasterki. Na patelni rozpuścić masło, dodać talarki pora, dusić pod przykryciem kilka minut, od czasu do czasu mieszając. Dodać pokrojone w talarki ziemniaki, dusić chwilę.

W tym czasie zagotować litr wody, dodać do garnka podduszony na maśle por z ziemniakami, gotować do miękkości, niecałe 15 minut. Pod koniec dodać dwie kostki warzywne do smaku i mieszać, żeby dobrze się rozpuściły. Zdjąć garnek z płyty, zmiksować całość na gładką masę. Do lekko przestudzonej zupy można dodać gęstą śmietanę i ponownie zupę zmiksować. Dodać świeżo posiekany szczypiorek.

Zupę z pora podać z plastrem wędzonego łososia, doprawić świeżo mieloną gałką muszkatołową, która doskonale komponuje się z porem.