Pogoda wciąż nas nie rozpieszcza – na rozgrzanie i poprawę nastroju proponujemy dziś przepis na zupę z marchwi. Rozgrzeje, nasyci i dostarczy wielu składników odżywczych, w tym beta-karotenu i błonnika pokarmowego (przepis i fotografia pochodzą ze strony kuchniaplus.pl). Do przygotowania koniecznie wykorzystajcie młodą marchew, która już króluje w sklepach i na bazarach.

 

Zupa z marchwi i soku marchwiowego

17_zupamarchewkowa

 

Składniki:

– 3 łyżki masła,
– 2 posiekane szalotki,
– 450 g obranej, pokrojonej marchewki,
– 3 miarki soku marchwiowego,
– sól,
– sok z cytryny do smaku,
– trybula do przybrania.

 

Przygotowanie:
Roztopić masło w rondlu. Wrzucić szalotkę i podsmażyć do miękkości. Dodać marchew i zalać sokiem. Posolić i gotować na wolnym ogniu, aż marchew stanie się bardzo miękka. Zmiksować. Doprawić solą i sokiem z cytryny. Podawać na ciepło lub zimno z przybraniem z trybuli. Smacznego :)