Pyszna, wyjątkowa, sycąca, rozgrzewająca… To tylko nieliczne przymiotniki, jakich można użyć do opisania tej zupy. Połączenie prostych składników takich jak cebula, ziemniaki, fasola, papryka i mielone mięso wołowe sprawia, że jest ona niepowtarzalna w smaku.

zupa-meksykanska-z-ogorkiem-i-papryka

ZUPA MEKSYKAŃSKA

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 3 średnie cebule
  • 4 duże ziemniaki
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki (korzeń)
  • 1 średni seler (korzeń)
  • 6 ząbków czosnku
  • 2-4 papryczki chili
  • 4 papryki (kolor dowolny)
  • 1 puszka fasoli czerwonej konserwowej
  • 150-200 g koncentratu pomidorowego
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, mielona papryka czerwona słodka
  • oliwa (jak najmniejsza ilość)
  • 2 l wywaru warzywnego lub mięsnego

W garnku, w którym będziemy gotować zupę, rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy drobno posiekane cebule, czosnek i papryczki chili. Do podsmażonych warzyw dodajemy mięso, 4 liście laurowe, 6 ziaren ziela angielskiego i wszystko razem smażymy około 10 minut cały czas mieszając. Następnie dodajemy 2-3 szczypty słodkiej papryki. Całość zalewamy wywarem (mięsnym lub warzywnym) i zagotowujemy. Dodajemy pokrojone w drobną kostkę marchew, seler, ziemniaki oraz pietruszkę i gotujemy do momentu aż warzywa zmiękną. Następnie dodajemy opłukaną fasolę, paprykę pokrojoną w drobną kostkę i koncentrat pomidorowy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Po ściągnięciu zupy z ognia wrzucamy posiekaną pietruszkę.