Pyszna, wyjątkowa, sycąca, rozgrzewająca… To tylko nieliczne przymiotniki, jakich można użyć do opisania tej zupy. Połączenie prostych składników takich jak cebula, ziemniaki, fasola, papryka i mielone mięso wołowe sprawia, że jest ona niepowtarzalna w smaku.
ZUPA MEKSYKAŃSKA
Składniki:
- 0,5 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
- 3 średnie cebule
- 4 duże ziemniaki
- 3 marchewki
- 2 pietruszki (korzeń)
- 1 średni seler (korzeń)
- 6 ząbków czosnku
- 2-4 papryczki chili
- 4 papryki (kolor dowolny)
- 1 puszka fasoli czerwonej konserwowej
- 150-200 g koncentratu pomidorowego
- 1 pęczek natki pietruszki
- liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, mielona papryka czerwona słodka
- oliwa (jak najmniejsza ilość)
- 2 l wywaru warzywnego lub mięsnego
W garnku, w którym będziemy gotować zupę, rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy drobno posiekane cebule, czosnek i papryczki chili. Do podsmażonych warzyw dodajemy mięso, 4 liście laurowe, 6 ziaren ziela angielskiego i wszystko razem smażymy około 10 minut cały czas mieszając. Następnie dodajemy 2-3 szczypty słodkiej papryki. Całość zalewamy wywarem (mięsnym lub warzywnym) i zagotowujemy. Dodajemy pokrojone w drobną kostkę marchew, seler, ziemniaki oraz pietruszkę i gotujemy do momentu aż warzywa zmiękną. Następnie dodajemy opłukaną fasolę, paprykę pokrojoną w drobną kostkę i koncentrat pomidorowy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Po ściągnięciu zupy z ognia wrzucamy posiekaną pietruszkę.
Dołącz do nas!