Wczoraj rozprawialiśmy o walorach odżywczych i zdrowotnych dyni, a dziś proponujemy przepis na jeden ze sposobów jej przyrządzenia.

Zupa dyniowa!!! W wersji z imbirem i pomarańczą. Podawana z chrupiącymi płatkami migdałów. Palce lizać :)

Przepis wraz z fotografią przedstawiającą propozycję podania pochodzą ze strony www.kwestiasmaku.com

 

Składniki, 4 porcje:
zupa-krem-dyniowa-z-imbirem-i-pomarancza-00
• 500 g dyni (polecam hokkaido), zważonej ze skórą
• 1 łyżka masła + 1/2 łyżki oliwy extra vergine
• 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
• szczypta imbiru w proszku
• 1/3 szklanki soku z pomarańczy
• bulion jarzynowy lub woda
• 50 – 125 g serka Philadelphia
• świeżo zmielony czarny pieprz

do podania:
• 4 łyżki płatków migdałów

Przygotowanie:

Dynię umyć, usunąć pestki, obrać (dyni hokkaido nie trzeba obierać), pokroić w kostkę. W garnku roztopić masło z oliwą, włożyć imbir i delikatnie podsmażyć przez około pół minuty. Włożyć dynię, szczyptę soli i smażyć mieszając przez około 3 minuty. Dodać imbir w proszku, wlać sok pomarańczowy i tyle wody lub bulionu aby przykryć dynię. Gotować do miękkości przez około pół godziny. Dodać serek i przelać do pojemnika blendera. Zmiksować na gładki krem. Po zmiksowaniu sprawdzić czy nie trzeba zupy doprawić solą. Podawać z płatkami migdałów zrumienionymi na suchej patelni i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Smacznego!!!