Lecznicza moc żurawiny została odkryta już wieki temu, jednak ciągle nie jest ona dość popularna. Powszechnie znane jest lecznicze działanie żurawiny na zapalenie pęcherza moczowego oraz właściwości wspierające leczenie chorób nerek i całego układu moczowego. Tymczasem żurawina posiada jeszcze wiele innych, mniej znanych właściwości leczniczych i zdecydowanie warto wprowadzić ten owoc do swojego codziennego jadłospisu.

Żurawina jest  źródłem witaminy C oraz witamin z grupy B. Ma bardzo silne działanie antybakteryjne, niszczy nawet bakterie antybiotykoodporne. Dzięki tej właściwości żurawina doskonale wpływa na pracę żołądka, usuwając bakterie odpowiedzialne za rozwijanie się wrzodów. Spożywanie żurawiny pomaga także zwalczyć bakterie odpowiedzialne za próchnicę zębów oraz stany zapalne dziąseł.

świeża żurawinaŻurawina ma bardzo dobry wpływ na pracę serca i na układ krążenia. Pomaga udrażniać naczynia krwionośne oraz zmniejsza poziom złego cholesterolu we krwi. Owoce ten zmniejsza zatem ryzyko miażdżycy, udaru, a także zawału serca. Żurawina pomaga oczyścić organizm z toksyn, dlatego warto po nią sięgać podczas odchudzania. Owoce te zawierają również naturalne przeciwutleniacze, w związku z czym żurawina wspomaga profilaktykę przeciwnowotworową.

Żurawinę najlepiej spożywać na surowo, wówczas zachowuje wszystkie swoje właściwości. Na rynku jest też dostępnych wiele suplementów diety na bazie żurawiny, które zawierają skoncentrowany wyciąg z tego owocu i z powodzeniem mogą zastąpić owoce.

Żurawina jest również bardzo dobrym środkiem na przeziębienia.