Jaka zupa króluje na wielkanocnych stołach? Żurek, powiedzą jedni. Barszcz biały, odpowiedzią drudzy. A czym właściwie się one różnią?

 

W niektórych regionach kraju nazw tych używa się wymiennie, w odniesieniu do tej samej zupy, jednak nie do końca jest to zgodne z prawdą, gdyż w ujęciu kulinarnym są to dwie różne potrawy. Żurek przyrządza się na bazie mąki żytniej (stąd jego „szarawy” odcień), natomiast podstawą barszczu białego jest mąka pszenna i to jest zasadnicza różnica. Czasem żurem nazywa się zupę przygotowaną na wywarze z boczku i kiełbasy, podawaną z jajkiem.

W internecie znajdziemy mnogość przepisów na te zupy. W niektórych zamiast tradycyjnego zakwasu zaleca się dodanie serwatki ze zsiadłego mleka lub odcieku z kiszonych ogórków. My prezentujemy Wam przepis na dietetyczną wersję żurku (ze strony slimdown.pl).

 

Wielkanocny żurek w wersji dietetycznej

 

żurekSkładniki:

  • 1 litr maślanki lub zsiadłego mleka
  • 1/2 szklanki chudego mleka
  • wędzona noga z kurczaka (bez skóry, około 200-300 g)
  • 1 cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 4 jaja na twardo
  • 2-3 suszone grzyby
  • solidna łyżeczka majeranku
  • szczypta cząbru
  • liść laurowy
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • sól i biały pieprz

 

Przygotowanie:

Maślankę (lub zsiadłe mleko) i chude mleko wlać do garnka i podgrzewać na małym ogniu do czasu, aż zaczną się pojawiać małe grudki serka, po czym przecedzić przez gazę lub drobne sitko. Serwatkę wlać ponownie do garnka, dodać do niej ziele angielskie, grzyby i liść laurowy. Ponownie podgrzać. Pokrojoną drobno cebulę i czosnek podsmażyć na teflonowej patelni (przetartej ręcznikiem papierowym zmoczonym w oliwie) do czasu, aż się zarumienią. Wrzucić do garnka. Mięso wędzonego kurczaka posiekać na małe kawałki i dorzucić do reszty składników. Całość gotować do chwili zmięknięcia cebuli. Na koniec doprawić pieprzem, solą, cząbrem oraz majerankiem. Jeżeli zupa wyda się za mało kwaśna – dodać soku z cytryny. Jajka pokroić na ćwiartki lub połówki, ułożyć w miseczkach i zalać gorącą zupą.